Komende maand

vr 26/04 20:00 - :
Waarnemen aan de Noorddijk voor leden
di 30/04 20:00 - di 30/04 23:00:
Astrobib (voor leden)
vr 03/05 20:00 - :
Waarnemen aan de Noorddijk voor leden

Ontstaan van het leven op Aarde - hypothese

  • Patrick Buysse
Lees meer
27 mrt 2016 17:33 - 28 mrt 2016 13:28 #1 door Patrick Buysse
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Het leven op Aarde, waaraan hebben we dat te danken? Hierbij een hypothese; waarbij ik stel dat de Maan hierin een prominente rol gespeeld heeft. Wat denken jullie ervan?
4,5 miljard jaar geleden is de Aarde in botsing gekomen met de planeet Theia; hierbij is de Maan ontstaan. Dit volgens de algemeen geldende theorie. De Aarde zelf was reeds aan het afkoelen met een premature korst, die door deze botsing is gebarsten.
Brokstukken van zowel de Aarde als de planeet Theia zijn in de ruimte geslingerd om gedurende miljoenen jaren – naar schatting 200 miljoen - samen te klitten tot de Maan. Ook de Aarde is in die tijd verder afgekoeld. Door de steeds groter wordende Maan en rekening houdende met de wet van Newton, begon deze Maan tevens aan de Aarde te trekken; waardoor deze ook meer begon te “wiebelen”. Mede door de traagheid, blijft de kern bestaande uit zware materialen iets achter op deze beweging waardoor de vloeibare mantel wordt gekneed. Gevolg is dat deze mantel door de wrijving heet wordt gehouden en vloeibaar blijft. Door de constante beweging van de mantel, krijgt de korst de kans niet samen te klitten waardoor de platen blijvend in beweging zijn.
Gesteenten zorgen mede voor absorptie van de CO2, door de platentektoniek schuiven gesteenten naar diepere lagen en komen verse lagen naar boven. CO2 wordt dus afgevoerd en de nieuwe gesteenten zijn nog niet verzadigd, waardoor de absorptie een continu proces wordt. De Aarde fungeert hier als een “spons” voor de CO2. Aanwezig vulkanisme doen het CO2 gehalte in de atmosfeer slechts tijdelijk pieken, de gesteenten zorgen voor een evenwicht. De platentektoniek zorgt er dus mede voor dat we niet in een Venus atmosfeer leven.
Ook zorgt de platentektoniek ervoor dat het leven voortdurend uitgedaagd wordt zich aan te passen en te vernieuwen, door het ontstaan van bergen en zeeën. Op deze manier treedt er dan ook geen degradatie op, of zelfs uitdoving van het leven.
Eens een pril begin van leven aanwezig was, op basis van fotosynthese, werd nog meer CO2 uit de lucht gehaald en werd er stilaan O2 in de atmosfeer toegevoegd.
Doordat de Maan aan de Aarde trekt treedt een stabiliserende werking op de rotatieas van de Aarde. De stabiele askanteling t.o.v. het eclipticavlak zorgt ervoor dat de klimaatvariaties binnen de perken blijven. Mars daarentegen heeft die stabilisatie niet.
Doordat de Maan aan de Aarde trekt, zijn ook de oceanen in beweging en kennen we op aarde eb en vloed. Hierdoor ontstond de noodzaak voor planten en dieren zich ook hier een oplossing voor te vinden. Immers, planten kunnen zich niet zomaar verplaatsen en ook meerdere diersoorten zijn afhankelijk van water om zich te verplaatsen. Specimen met een aangepaste mutatie hebben dit overleefd en deze mutatie doorgegeven.
Last edit: 28 mrt 2016 13:28 by Patrick Buysse.

Please Inloggen to join the conversation.

Sterrenwacht De Polderster - Kapelledreef 2, 9960 Assenede
sterrenwacht@depolderster.be

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

E-mail adres:

voornaam:

achternaam: